Kwalitatief ruimtelijk rendement

In het kader van de omzendbrief RO/2017/01: Omzendbrief ruimtelijk transformatiebeleid: “Een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en de onbebouwde gebieden” en de Strategische Visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen dd. 20 juli 2018 werd reeds gerefereerd naar een kwalitatief ruimtelijk rendement.

Vanuit de idee om het bijkomend ruimtebeslag te verminderen en het ruimtelijk rendement binnen het bestaand ruimtebeslag te verhogen, ontstonden reeds mooie kwalitatieve inbreidingsprojecten. Maar spijtig genoeg dienden ook minder fraaie projecten zich aan onder de noemer 'ruimtelijke rendement'.

Verscheidene lokale besturen gingen op de rem staan.

Recent bood het Departement Omgeving een aantal handvaten aan voor een kwalitatief ruimtelijk beleid.

Dit is geen rigide regelgevend kader maar een set van tools die de vergunningverlenende instantie de mogelijkheid moet bieden om de kwaliteit van het ruimtelijk rendement in de omgevingsvergunningsaanvragen te beoordelen.

Er werden 10 kernkwaliteiten gedefinieerd die de vergunningverlenende overheid als toetssteen kan gebruiken om een gewogen beslissing nemen rekening houdende met concrete situatie van het project.

  1. Gedeeld en meervoudig ruimtegebruik
  2. Robuustheid en aanpasbaarheid
  3. Herkenbaarheid, leesbaarheid en visuele aantrekkelijkheid van de leefomgeving
  4. Waardering van erfgoed en karakteristieken van het landschap
  5. Biodiversiteit, ecologische samenhang en bodemkwaliteit
  6. Klimaatbestendigheid
  7. Energetische aspecten
  8. Gezondheid
  9. Inclusief samenleven
  10. Economische vitaliteit

Momenteel is het Departement Omgeving bezig met de opmaak van een Leidraad die overheden en initiatiefnemers (publieke en private) helpt om de 10 kernkwaliteiten te integreren in ruimtelijke ontwikkelingen en zo bij te dragen tot een versterking van de kwaliteit van de leefomgeving.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.